דרכי התמודדות עם המצב והגמגום

/ / מאמרים

בתקופה האחרונה אנחנו מוצפים בבקשות סיוע לאנשים שחווים החמרה בגמגום או לילדים שמופיעים אצלם סימני חרדה ומאפייני גמגום. עקב המצב הביטחוני החמור.

זה הזמן לא להחמיר את החוויה שלכם אלא לתת לה מענה מיידי.

חשוב להבין כי חרדה היא לגיטימית בתקופה זו, והגיוני שבזמני חרדה חווים שינויים בשטף הדיבור.

אך כדאי להכיר דרכי התמודדות עם השינויים בדיבור כדי לא ליצור מאבק עודף והחמרה מוגברת.

כשיוסי ט. מאשקלון סיפר כי לאחרונה מרוב מאמצים להוציא את המילה הוא מעדיף לשתוק ניתנה בנו ההבנה כי יותר גרוע מהחמרה במאפייני המאבק זאת ההימנעות וההסתגרות שנוצרת כתוצאה מהקושי בדיבור.

מה זו הימנעות:

הימנעות היא מושג פסיכולוגי המתאר התנהגות שמתרחשת על מנת למנוע גירוי בלתי נעים.

חשוב מאד להכיר בקשר בין חרדה והימנעות. חרדה מעודדת הימנעות, כלומר, מכיוון שאנחנו חרדים מפני תחושות שליליות מסוימות (כישלון, ביקורת, כעס) אנחנו נמנעים לעשות את מה שעלול להוביל אותנו לתחושות אלו. אבל אם לסבך עוד קצת את הסיפור חשוב לומר כי אנו נמנעים גם מהחרדה עצמה, מן הרגשות והמחשבות הבלתי נעימים שהחרדה מייצרת. אנחנו נמנעים מדברים שאנו תופסים אותם כמעוררי חרדה.

אז כיצד לשכנע אתכם שלא לשתף פעולה עם החרדה ולנסות להימנע מההימנעויות שלכם?

ראשית, ברור כי ככל שתמנעו מדברים שעשויים לקדם, לגדל או להעשיר את חייכם, כך גדל הסיכון שתעצרו את ההתפתחות האישית והחברתיים שלכם. שנית, הימנעויות מובילות לתחושות של כישלון, לירידה בערך ובביטחון העצמי ולהיחלשות נפשית. שלישית, וזאת יש להבין, הימנעויות עוברות תהליך של הכללה. כלומר, כאשר טקטיקת ההימנעות מוכיחה את עצמה כמוצלחת במובן שלא מרגישים חרדה, כך גדל השימוש בהימנעויות והוא מתפרס על פני שטחים נרחבים בחיים ובאישיות, באופן שכזה התפקוד שלנו הולך ומצטמצם לאזורים בטוחים, הנעשים קטנים יותר ויותר, נקיים מחרדה. יכולת ההתמודדות שלנו עם חרדה פוחתת וגם המוטיבציה לעשות זאת.

אל תתמודדו עם זה לבד.

כמה טיפים מעשיים:

  1. חזרו לשגרה – מומלץ לחזור בהקדם להרגלי שגרה בריאים כמו: זמני קימה ושינה, תזונה נכונה ופעילות גופנית ביתית. סדר יום חזרתי יכול לסייע רבות בהפחתת החרדה.

  2. קחו את הזמן – להסתגל לקצב דיבור איטי יותר שמגביר תחושת שליטה ולא דיבור מתוך דחף לסיים.

  3. תעצרו – לנסות לעצור לנשום בסוף כל 2-3 משפטים, לא מומלץ לדבר על שאריות אוויר.

  4. תשתתפו – לנסות להגביר השתתפות בסיטואציות דיבור נוחות, להחליף פחות מילים ולתת לעצמינו חוויה של ביטוי עצמי.

  5. תתייעצו – עם קלינאית תקשורת המוכשרת לתחום הגמגום על התאמות אישיות.

מוזמנים לפנות אלינו ולקבל יעוץ האם אתם זקוקים לאבחון מעמיק.